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Q. Why is there a new reporting requirement? 

A.  It furthers the right-to-know purposes of Proposition 65 to give consumers easy access to 
information about the products covered by the temporary point-of-sale warnings for bisphenol 
A (BPA). OEHHA is creating a searchable database for consumers to use to determine whether a 
product they intend to purchase or use is packaged in a can or with a bottle cap or seal in which 
BPA was intentionally used. 

Q.  Who is required to report product information to OEHHA? 

A.  Manufacturers, producers, packagers, importers or distributors subject to Proposition 651 
must report the requested information if they want their canned or bottled food or beverage 
product to be covered by the point-of-sale warning, and BPA is intentionally used in the 
manufacture of the can, jar seal or cap.    

Q. When must a business report?  

A.  Businesses that want a canned or bottled food or beverage product to be covered by the 
point-of-sale BPA warning must, effective January 1, 2017, report to OEHHA certain 
information about the product. In order to ensure that OEHHA has all the required information 
available and ready to post on its website on January 1, 2017, OEHHA is encouraging businesses 
to provide their data prior to December 30, 2016.  

Q.  What must the business report? 

For each canned or bottled food or beverage product to be covered by the point-of-sale 
warning and where BPA was intentionally used in the manufacture of the container, the 
following information must be provided to OEHHA in a searchable, electronic format: 

• Business name and contact information for person submitting data 
• Brand Name 
• Product description (name of food (e.g., green beans, diced tomatoes– no 

abbreviations, include can or bottle size).  The product description must be in plain 
language that is readily understandable to the consumer. 

• FDA food category (e.g., vegetables, fruit, milk) 

                                                           
1 The Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act of 1986, codified at Health and Safety Code section 25249.5 
et seq. (See:  http://oehha.ca.gov/proposition-65/proposition-65-faqs for more information) 

https://www.p65warnings.ca.gov/sites/default/files/downloads/chemicals/compliant_bpa_warning_for_canned_and_bottled_foods_and_beverages.pdf
https://www.p65warnings.ca.gov/bpa
https://www.p65warnings.ca.gov/bpa
http://oehha.ca.gov/media/downloads/crnr/bpafinallanguage12022016.pdf
http://oehha.ca.gov/proposition-65/proposition-65-faqs


• UPC Code (or if no UPC is used on the product, other specific identifying information that 
is printed on the can or bottled food) 

• Where BPA is no longer used in the product, the last sell-by or use-by date printed on 
the product where BPA was intentionally used in the can lining, bottle cap or lids.  

Q.  How may a business report? 

A.  OEHHA has developed a simple on-line reporting form for businesses to use to submit their 
data.  A template is also available here.  OEHHA can accept the following types of electronic 
files through this on-line form: txt, pdf, xls, xlsx, ods, xml, csv, tsv, tab, or fods. If you are 
unable to submit your information via the online form, you may email it to us at: 
P65.BPA@oehha.ca.gov 

Q.  How often must a business report? 

A.  A business need only report its information once, unless new products are sold in California 
that it intends to be covered by the point-of-sale warning.  However, if a business no longer 
intentionally uses BPA in the packaging for its products, it may update its submission to reflect 
the last “use-by” or sell-by” date printed on the product where BPA was intentionally used in 
the manufacture of the can lining bottle cap or lid. OEHHA will update the web posting with the 
new information. 

Q.  How long will the database be posted?  

A.  The temporary regulation will become inoperative on December 30, 2017.  At that time, 
OEHHA will remove the database from the website as the point-of-sale warning will no longer 
be available for businesses to use.  OEHHA will also post a statement on its website clarifying 
that the database will no longer be a reliable source of information after December 30, 2017.  

Q.  Where does a business get more information?  

A.  For help submitting information please contact: P65.BPA@oehha.ca.gov 

For questions regarding the application of this new reporting requirement contact:  Fran 
Kammerer, Staff Counsel at fran.kammerer@oehha.ca.gov or (916) 445-4693 

For other questions about Proposition 65 contact:  P65.Questions@oehha.ca.gov or by phone 
at (916) 445-6900. 

Q.  Where will the new BPA database be located? 

A.  OEHHA will strive to have the BPA database available on its Proposition 65 warnings website 
at https://www.p65warnings.ca.gov/ as early as January 1, 2017, or on the earliest possible 
date afterwards.  Consumers and other interested persons will be able to access the database 
of products here:  https://www.p65warnings.ca.gov/bpalist 

 

https://www.p65warnings.ca.gov/bpaform
https://www.p65warnings.ca.gov/bpatemplate
mailto:P65.BPA@oehha.ca.gov?subject=BPA%20Comply%20Submission
mailto:P65.BPA@oehha.ca.gov
mailto:fran.kammerer@oehha.ca.gov
mailto:P65.Questions@oehha.ca.gov
https://www.p65warnings.ca.gov/
https://www.p65warnings.ca.gov/bpalist


Q. Can a business opt out of providing this information to OEHHA? 

A.  Businesses need only report BPA-related information on their canned and bottled food and 
beverage products to OEHHA if they want a product to be covered by the point-of-sale warning 
under the new regulation.  However, the business must still provide a compliant Proposition 65 
warning if it chooses not to provide the requested information and a warning is otherwise 
required.  There are three options for doing this: 

a) The business can provide a warning on the product label that says, “WARNING: This 
product contains a chemical known to the State of California to cause birth defects or other 
reproductive harm.”; or 

b) The business may provide a warning on the product that says “WARNING: Consuming 
this product can expose you to chemicals including bisphenol A (BPA), which is known to the 
State of California to cause birth defects or other reproductive harm.  For more information, go 
to www.P65Warnings.ca.gov/food”, or: 

c)  The business can provide an alternative warning that is clear and reasonable.  
However, the business could be subject to legal challenges from public or private enforcers as 
to whether the warning is clear and reasonable.         

 


